Voimistelun ilo ei vaadi vuosien kokemusta!

Huhtikuisena torstaiaamupäivänä chiball-pallot liikkuvat musiikin tahtiin Ratinan stadionin salissa Tampereella. Palloja liikuttamassa on lähemmäs 30 ikäihmistä, jotka mahtuvat juuri levittämään kätensä ja kurottamaan kohti kattoa ohjaajan esimerkin mukana. Kyseessä on edellisen vuoden keväänä perustetun Kekkeet-ryhmän jumppatunti, joka on yksi ensimmäisistä Ikiliike-hankkeen myötä perustetuista ikääntyvien liikuntaryhmistä. Ryhmää pyörittävät hyvällä yhteistyöllä Hämeen Naisvoimistelijat ja Tampereen Jumppatiimi, jotka valittiin pilottiseuroiksi Ikiliikkeen ensimmäisessä haussa. Tunti on kevään 2015 viimeinen, ja sen kunniaksi liikunnan ohella tarjolla on kahvia ja hyvää seuraa. Ikiliike-hankkeen myötä Hämeen naisvoimistelijoilla ja Tampereen Jumppatiimillä on ensimmäistä kertaa juuri ikääntyville suunnattuja jumppia. Lisäksi Tampereen kaupunki tukee toimintaa salivuokrien osalta, joten kustannukset jumppaajille jäävät vähäisiksi. Jumpista onkin tullut todella suosittuja ja ne ovat houkutelleet paikalle lukuisia ensimmäistä kertaa voimistelun maailmaan tutustuvia ikäihmisiä.

Risto Mätäsjärvi on 68-vuotias entinen kirvesmies, joka innostui mukaan Kekkeisiin viime syksyn alussa, ja nyt takana on siis lähes vuosi Ikiliike-voimistelua. Ennen kekkeeksi ryhtymistä Ristolla oli 15 vuoden mittaiseksi venähtänyt tauko liikunnasta jalkaan kohdistuneen työtapaturman edesauttamana. Tätä ennenkään ei kirvesmiestä kylläkään jumppasaleilla nähty, joten uusi harrastus aloitettiin puhtaalta pöydältä eläkeiässä ja pitkän liikuntatauon jälkeen. Yhdessä jumppaamaan Riston kanssa lähti vaimo Maija Mätäsjärvi, joka eläkkeelle jäätyään toivoi yhteistä liikuntaharrastusta. Vasta-alkajat ovat pysyneet hienosti mukana ryhmän tahdissa:

– Kekkeissä otetaan hyvin jokaisen rajoitteet huomioon ja liikkeille annetaan vaihtoehtoisia suoritustapoja. Tunneilla ei tarvitse juosta, hyppiä tai nousta laudalle, mutta liikkeessä ollaan koko ajan, ja hikihän siinä aina tulee!

– Lisäksi kaikki ohjaajat ovat äärettömän ihania, positiivisia ja kannustavia, ja näyttävätkin niin hyvältä, että heitä katselee ja kuuntelee mielellään. Kun on neljä eri ohjaajaa, tunnit ovat myös vaihtelevia, ja jokaisen tunnin aikana tehdään monipuolisesti niin perusjumppaa, lihaskuntoa kuin venyttelyäkin, Maija innostaa.

Myös loukkaantunut jalka, joka aiemmin esti muun muassa Riston nuoruuden harrastukset hiihdon ja juoksun, on pysynyt menossa mukana voimistelutunneilla. Mätäsjärvet ovat innostuneet jumpasta niin paljon, että käyvät nykyisin torstaina kahdella tunnilla peräkkäin. Näiden lisäksi heidät nähdään myös Kekkeiden kolmannella viikkotunnilla tiistaiaamuisin.

– Ensimmäisen jumppatunnin jälkeen viime syksynä taisimme olla molemmat aivan poikki. Syksyn aikana kunto kuitenkin kehittyi aivan valtavasti, kun kävimme tunneilla tiistaisin ja torstaisin, ja kun tänä keväänä torstaille tuli yhden tunnin lisäksi vielä toinenkin, halusimme käydä molemmissa. Nykyään jumppaa ei jätetä välistä muiden menojen takia, Risto kertoo.

Mätäsjärvistä paistaa liikunnan mukanaan tuoma energia ja hyvä olo, ja heidän mukaansa olisi tärkeää, ettei liikunta jäisi missään vaiheessa elämää siten kuin heillä jäi. Jumppatunnit kehystävät viikkoa ja niiden myötä ruokavaliokin on muuttunut aiempaa terveellisemmäksi. Nykyään joka-aamuisiin tapoihin kuuluu kaurapuuron keitto yhdessä. Muitakin hyötyjä arkeen on hiipinyt jopa aivan huomaamatta. Risto naureskelee huudahtaneensa ääneen auton ratissa yllättyneenä siitä, kuinka kevyesti pää yhtäkkiä kääntyi risteyksessä taakse katsoessa. Myös kengät sujahtavat jalkaan luistavammin kuin aiemmin, ja kaikessa tekemisessä on mukana aiempaa enemmän elastisuutta. Jumppaamisen lopettamisesta ei siis ole puhettakaan. Kesätauon aikana Mätäsjärvet käyvät vesijuoksemassa, mutta Kekkeiden tulevan syksyn aikataulut tarkistetaan ja laitetaan kalenteriin hyvissä ajoin!

Risto Mätäsjärven tervehdys blogin lukijoille
Risto Mätäsjärven tervehdys blogin lukijoille

Pekka Salo ja Iiris Hirvonen taas innostuivat ensimmäistä kertaa jumppasalille tammikuussa nähtyään viime vuoden lopulla MTV:n Studio55-ohjelman, jossa Risto oli mukana kertomassa Kekkeistä. Voimistelunoviisit koukuttuivat kerrasta ja kuluneen puolen vuoden aikana on voimisteltu aiempien vuosien edestäkin. Tälläkin pariskunnalla voimistelutunnit merkitään kalenteriin ensimmäisenä, eikä tunteja jätetä välistä niin kauan kuin jalat ovat Suomen maan kamaralla. Vaikka kaksikko on muutoin todellinen superliikkujapariskunta, on voimistelu silti avannut aivan uudenlaisia liikunnan hyötyjä. Golfissa Iiriksen lyönnit sujuivat yhtäkkiä kevään ensimmäisellä kierroksella aiempaa jouhevammin, eikä syyksi voi keksiä muuta kuin alkuvuoden aikana parantuneen selän kiertoliikkeen, joka on taatusti voimistelutuntien ansiota. Liikkuvuuden lisäksi tasapaino on parantunut melkein huomaamatta. Pekan tavoitteena ensimmäiselle jumppatunnille suunnatessa oli saada lopulta housut jalkaan nojaamatta seinään. Nyt tavoite on täyttynyt ja vaihtunut uuteen: Seuraavaksi sukat saavat sujahtaa päälle toisella jalalla seisten. Molempien mielestä voimistelu Kekkeissä on aivan äärettömän hauskaa eikä aiheuta minkäänlaisia paineita edes ensimmäistä kertaa jumppaavalle, sillä kaikki tekevät osaamisensa mukaan. Jumppailu on jäänyt pysyväksi osaksi arkea – välillä sitä harrastellaan lastenlasten kanssa kotonakin – ja voimistelusalille palataan ehdottomasti jälleen syksyllä!

Iiris Hirvonen ja Pekka Salo kevään viimeisen Ikiliike-tunnin jälkeen
Iiris Hirvonen ja Pekka Salo kevään viimeisen Ikiliike-tunnin jälkeen

Marjo Kanerva, yksi Kekkeiden ohjaajista, kehuu ryhmäläisten kehitystä kuluneiden puolentoista vuoden ajalta. Voimistelu on tässä ryhmässä suurimmalle osalle uusi juttu, vaikka muunlaista liikuntataustaa voi löytyäkin. Minkäänlainen aiempi voimistelu- tai aktiiviliikuntatausta ei ole vaatimuksena, sillä kyllä ikäihminenkin oppii uutta! Kekkeet-nimi on Tampereen murretta ja tarkoittaa Marjon sanoin viriiliä ja ikäisekseen tervettä ihmistä. Ei ollenkaan huono nimivalinta, kun ryhmäläisiä kuuntelee!

Kekkeiden ohjaaja Marjo Kanerva ja tunnilla ahkerasti käytetty chiball
Kekkeiden ohjaaja Marjo Kanerva ja tunnilla ahkerasti käytetty chiball
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s